Ako vysušiť mobil? Výrobcovia varujú pred obľúbeným trikom mnohých ľudí

blog_13

 

Ako vysušiť mobil? Apple varuje pred obľúbeným trikom mnohých ľudí 

Viete, ako zachrániť utopený telefón? Kedysi stačilo celý mobil len rozobrať a nechať usušiť, no v prípade súčasných smartfónov je to zložitejšie. Aj napriek tomu, že mnohé modely sú už odolnejšie voči vode, môže sa stať, že to nestačí. Čo robiť, keď sa na obrazovke objaví ikona kvapky alebo hláška o vlhkosti? 

Pokiaľ sa vám táto hláška o vlhkosti objaví, znamená to, že telefón rozpoznal tekutinu v konektore alebo na napájacom kábli. Toto príslušenstvo hneď odpojte. 

Utopený mobil nedávajte do vrecka s ryžou

Medzi najobľúbenejšie spôsoby, ako vysušiť mobilný telefón, dlhé roky patrila ryža. Znelo to dobre, ryža by mala vsiaknuť prebytočnú vlhkosť a všetko by sa tým malo vyriešiť. Opak je ale pravdou a upozorňuje na to dokonca aj výrobca Apple. Ak sa rozhodnete dať svoj telefón do ryže, jej malé čiastočky môžu váš telefón poškodiť. Problém môže spôsobiť aj uvoľňujúci sa škrob z ryže, ktorý môže napáchať ešte väčšie škody ako samotná voda. Aj napriek tomu, že mnohým ľuďom tento spôsob záchrany utopeného telefónu mohol pomôcť, nemali by ste ho doma skúšať. 

Rovnako by ste nemali používať na sušenie telefónu ani fén, stlačený vzduch a nepoložte telefón na radiátor alebo iný zdroj tepla. Nesnažte sa vodu z konektora vybrať ani pomocou vatovej tyčinky, tampóna alebo iného predmetu. 

Ako teda vysušiť utopený mobil?

Apple na svojej stránke ponúka praktický návod, ako postupovať pri mokrom alebo utopenom telefóne: 

  1. Jemne poklepte telefón o ruku s konektorom smerom nadol, aby ste odstránili prebytočnú tekutinu. Nechajte mobil na suchom mieste s určitým prúdením vzduchu.
  2. Po aspoň 30 minútach skúste pripojiť nabíjačku – ak sa upozornenie zobrazí znova, v konektore alebo na kábli je stále tekutina.
  3. Nechajte mobil na suchom mieste s určitým prúdením vzduchu až jeden deň. Počas tohto obdobia ho môžete skúsiť znova nabíjať alebo pripojiť príslušenstvo. Úplné vysušenie môže trvať až 24 hodín.
  4. Ak telefón vyschol, ale stále sa nenabíja, odpojte kábel od adaptéra a odpojte adaptér zo zásuvky a potom ich znovu pripojte.

V prípade, že sa vám utopený mobil nepodarí spojazdniť, môžete ho priniesť alebo poslať k nám. Ponúkame kvalitný servis mobilných telefónov a postaráme sa o to, aby všetko opäť fungovalo. V prípade, že si opravu dokážete urobiť sami, na našom e-shope nájdete náhradné diely na rôzne modely telefónov, ako aj náradie na servis, s ktorým vám to pôjde ľahšie.