Ako správne nabíjať mobil a ktoré nabíjačky používať

ako spravne nabijat mobil

Nabíjačka je rovnako dôležitá ako mobil sám. Bez nabitej batérie by sme nemohli surfovať na sociálnych sieťach, fotiť, volať ani písať a venovať sa tomu, čo nás na mobile baví. A čo viac nabíjačka do značnej miery ovplyvňuje životnosť batérie a jej výdrž. Nesprávnym nabíjaním znižujete kapacitu batérie a akcieschopnosť mobilu. Zistite, na čo si dať pozor a ako správne nabíjať jednotlivé typy batérií.

 

To, čo svedčilo starším batériám tým novým škodí

Batérie mobilných telefónov sa neustále vyvíjajú. Sú stále menšie, výkonnejšie a majú iné potreby ako ich predchodcovia. To, čo vyhovovalo starším niklovým batériám tým novým lítiovým nielenže nesvedčí, ale naopak škodí. Ak moderný dotykový telefón nabíjate tak, ako ste zvyknutí od svojho prvého mobilu, prehodnoťte to.

 

Poznáte rozdiely medzi niklovými a lítiovými batériami?

V starších mobilných telefónoch sa používali Ni-Cd a Ni-MH batérie, ktoré mali väčšie rozmery, ale menšiu kapacitu než dnešné batérie. Niklové batérie trpeli samovybíjaním. Ich kapacita sa zmenšovala, aj keď mobil nebol v prevádzke. Najšetrnejšou stratégiou pri nabíjaní batérií na báze niklu (Ni-Cd a Ni-MH) bolo úplné vybitie a opätovné nabitie do plnej kapacity, vďaka tomu napätie v batérii klesalo pomalšie.

 

Oveľa výkonnejšie sú lítiové batérie Li-on (lítium-iónové) a Li-Pol (lítium-polymérové). Netrpia samovybíjaním, majú väčšiu kapacitu a na rozdiel od niklových batérií by sa nemali nabíjať z 0 na 100%. Čím viac plných cyklov lítiová batéria absolvuje, tým bližšie je ku koncu životnosti.

 

Ako správne nabíjať mobil s lítiovou batériou

Používajte originálne nabíjačky. Rozdiel medzi originálnou a neznačkovou nabíjačkou spočíva v kvalite použitých materiálov a v kompatibilite s mobilom. U originálov je to stávka na istotu.

Udržujte mobil nabitý na 20 až 90% a nenabíjajte ho na 100%. Batéria sa vybíja najpomalšie medzi 20 až 60% kapacity. A tým, že nedokončuje nabíjacie cykly na 100%, predĺžite batérii život.

Mobil nabíjajte pri izbovej teplote v rozmedzí 18 až 25 °C. Mráz a vysoké teploty skracujú životnosť batérie.

Keď sa vám mobil úplne vybije, nabite ho čo najrýchlejšie, dlhá doba bez energie spôsobí rýchlejšie vybíjanie batérie.

Ak máte na mobile robustné puzdro, pred nabíjaním ho zložte. Niektoré typy puzdier spôsobujú prehrievanie.

 

Všetky nabíjačky nie sú rovnaké

Nabíjačky sa líšia rýchlosťou nabíjania a konektorom čiže koncovkou, ktorá zabezpečuje prepojenie s mobilom. Môžete sa stretnúť s micro USB, USB-C a lightning konektorom, ktorý je typický pre nabíjačky na iPhone. U iPhonov si dajte pozor, aby ste vždy používali originálny kábel, adaptér potom môžete zvoliť aj od iného výrobcu.

 

Micro USB majú vo výbave staršie modely nabíjačiek. Na prvý pohľad ich spoznáte podľa toho, že ich tvar nie je úplne oblý, ale horné rohy sú skosené. USB-C vyzerá podobne ako micro USB, ale je oválny a do telefónu ho možno zastrčiť z oboch strán. Všetky typy môžu mať adaptér na zapojenie do siete alebo do zapaľovania.

 

Ďalej sa nabíjačky líšia v rýchlosti nabíjania, čiže v napätí. Zjednodušene možno povedať, že všetky mobily vyrobené po roku 2017 ponúkajú možnosť rýchlonabíjania. Rýchlonabíjačky nabíjajú mobil pod vyšším napätím ako bežné nabíjačky. Polovicu batérie dobíjajú až o 60% rýchlejšie ako bežná nabíjačka. Moderné telefóny podporujúce rýchlonabíjanie s nabíjačkami iných značiek väčšinou nespolupracujú. Pokiaľ máte Samsung, nabíjajte ho výhradne v nabíjačke na Samsung, a nie v nabíjačke na mobil Huawei alebo na Xiaomi.

 

Najmodernejšiu možnosť nabíjania predstavujú bezdrôtové nabíjačky, ktoré pracujú na princípe elektromagnetickej indukcie medzi dvoma cievkami. Mobil stačí položiť na podložku, ktorá môže byť plochá alebo vo forme stojana.

 

Na čo si dať pri nabíjaní pozor

Nikdy nenabíjajte zapnutý mobil na lokálnej nezabezpečenej wifi sieti pomocou verejnej nabíjačky, je to nebezpečné. Ak nemáte na výber, telefón aspoň vypnite. Malwary čiže škodlivé softvéry (malicious software) môžu napadnúť mobil skrze nabíjačku.

 

Keď už to ďalej nejde, vymeňte batériu

Až sa výdrž batérie zhorší natoľko, že vás to obmedzuje, vymeňte ju za novú. Môžete to skúsiť sami. Nie je to síce tak jednoduché ako u starších telefónov, kde stačilo vycvaknúť kryt a vytiahnuť batériu, ale podľa návodu to určite zvládnete. Ak si na to netrúfate, napíšte nám na info@gsm-suciastky.sk, postaráme sa o to za vás.

Na záver musíme dodať, že všetky vlastnoručné opravy sú na vlastné riziko a hrozí pri nich strata záruky vášho prístroja.