Ako vyčistiť telefón od vírusov a správne ho dezinfikovať

iphone-1067988_960_720

Vedeli ste, že za jediný deň sa svojho smartphonu dotkneme v priemere 2 617-krát? Podľa štúdie výskumnej spoločnosti Dscout je u najnáruživejších užívateľov telefóne počet dotykov navyše takmer dvojnásobný. A v kombinácii s priľnavosťou baktérií a vírusov k displeju a krytu je jasné, že neudržiavaný smartphone je v súčasnosti doslova časovanou bombou.

V situácii, kedy okolo zúri globálna koronavírusová pandémia, je preto dôležité telefón často (a správne) dezinfikovať. Jedine tak ho zbavíte všetkých potenciálnych patogénov, ktoré sa na jeho povrchu mohli počas dňa usídliť. Tam sa môžu vírusy dostať napr. z držadiel v dopravných prostriedkoch alebo z držiakov nákupných vozíkov, ktorých sa počas dňa dotýkate.

Častice koronavírusu navyše na hladkom povrchu vydržia okolo 3 dní. Nemožno teda spoliehať na to, že po príchode domov v priebehu niekoľkých minút zázračne "zmizne". Ostatne podľa jednej z ďalších štúdií sa na bežnom smartphone koncentruje až 7-krát viac patogénov ako na typickej záchodovej doske.

Ak sa denne pohybujete v miestnosti s vysokou koncentráciou ľudí a dotýkate sa pritom rôznych povrchov, mali by ste svoj telefón dezinfikovať každý deň.

Návod na dezinfekciu telefónu

Ako presne teda mobil vyčistiť? V prvom rade je potrebné mať po ruke všetky potrebné pomôcky. Budete potrebovať:

  • utierku z mikrovlákna (alebo papierovú vreckovku),
  • dezinfekčný prostriedok s aspoň 60% koncentráciou alkoholu pre vyčistenie mobilu,
  • mydlo pre umytie rúk pred a po čistení smartphonu (a pre vyčistenie krytu).

Najprv si mydlom dôkladne umyte ruky a osušte ich. Smartphone vypnite a vyberte z obalu či krytu. Na utierku naneste niekoľko kvapiek dezinfekčného prípravku; potrebnú 60-percentný koncentráciu alkoholu (izopropylalkoholu) majú napr. prípravky na čistenie šošoviek fotoaparátov alebo okuliarov.

Dajte pozor, nech čistiaci prostriedok nenanesiete priamo na mobilné zariadenie - kvapalina ľahko stečie a dostane sa, kam nemá. Je vhodné mať telefón opatrený ochranným sklom či fóliou. Samotný displej je na chemické zlúčeniny veľmi citlivý.

Pomocou utierky navlhčenej dezinfekciou dôkladne vyčistite celý povrch telefónu, vrátane vstupov pre nabíjačku a slúchadlá. Čistiaci prípravok neutierajte - trvá aj niekoľko minút, než dezinfekcia vírusy a baktérie zlikviduje. Stačí počkať, až izopropylalkohol uschne. Alternatívne je tiež možné vyčistiť telefón mydlovým roztokom - pokiaľ ale zariadenie nie je 100% vodeodolné, ani o tejto možnosti neuvažujte.

 

Nezabudnite vyčistiť aj kryt

Má váš smartphone silikónový zadný kryt alebo je schovaný v puzdre? Aj toto príslušenstvo si zaslúži riadnu údržbu; už len preto, že je v dennom kontakte s vonkajším prostredím a podobne ako mobil zachytáva plno nebezpečných patogénov.

U ochranných krytov a puzdier si vystačíte s vodou a mydlom (to môžete nahradiť kvapkou kuchynského umývacieho prostriedku, napr. Jari). Dôkladne puzdro vydrhnite starou zubnou kefkou, kúty vyčistite vatovou tyčinkou. Po umytí ho opláchnite vlažnou vodou a vysušte utierkou z mikrovlákna. Vyhnite sa radšej odsávaniu vlhkosti papierovými vreckovkam - pri väčšom tlaku zanechajú na kryte žmolky.

15245_protinarazove-puzdro-na-mobil-iphone-6--6s

Samozrejmosťou by malo byť dôkladné umytie rúk po očiste telefónu a krytu. Tomu sa vyhnete, ak budete s mobilom a jeho príslušenstvom manipulovať v jednorazových rukaviciach (táto varianta ale zase nie je príliš šetrná k životnému prostrediu).

 

Myslite na prevenciu

Najlepšie samozrejme je, ak sa vírusy a baktérie na povrch vášho telefónu vôbec nedostanú. Ako na to?

  1. Ak je to len trochu možné, nevyťahujte smartphone na verejnosti - najmä v dopravných prostriedkoch - a manipulujte s ním až po tom, čo si umyjete ruky. Využiť môžete napr. dávkovače dezinfekcie, ktoré sa v poslednej dobe objavili pri vstupoch do obchodov alebo na zastávkach MHD.
  2. Nepožičiavajte svoj telefón nikomu, s kým nezdieľate spoločnú domácnosť. A to ani keď ide o blízkeho kamaráta alebo rodičia. Nielen, že riskujete prenos patogénov na svoj telefón, vaši najbližší sa z vášho smartphonu môžu tiež infikovať.

Zaujal vás článok? Pomôžte s údržbou mobilu aj ostatným a zdieľajte ho na sociálnych sieťach!