Ako vymeniť ochranné sklo na mobiloch Huawei P20, P20 Lite a P9

pasted image 0

Tvrdené (temperované) sklo odolá mnohých pádom a chráni LCD displej telefónu pred rozbitím a poškriabaním. Niekoľko škrabancov na jeho povrchu až tak nevadí, ak sa ale rozbije, je načase ho vymeniť za nový ochranný kryt. Našťastie to nie je nič zložité – odstránenie starého a prilepenie nového skla zvládnete s prehľadom aj vy sami. Prečítajte si, ako na to.

Hneď na úvod treba vyvrátiť jeden mýtus: temperované sklo nie je v skutočnosti sklo, ale tvrdený plast, ktorý je vyrobený tak, aby pri páde alebo náraze smartphonu absorboval väčšinu energie. Vďaka tomu sa váš smartphone vyhne úhone a väčšinu škody odnesie práve tvrdené sklo za pár eur, ktoré rýchlo a ľahko vymeníte.

Pri výmene postupujte podľa nasledujúcich krokov:

Odstránenie starého skla

K odlepeniu starého skla si vystačíte s obyčajným fénom. Aby temperovaný kryt dobre priľnul, je na vnútornej strane pokrytý tzv. Adhezívnym lepidlom; to sa od klasického lepidla líši v tom, že na citlivom LCD displeji nezanecháva žiadne nečistoty (bolo by ťažké ich odstrániť) a umožňuje staré sklo relatívne ľahko zložiť.

Namierte fén zo vzdialenosti asi 30 cm na poškodené sklo a nechajte teplý vzduch prúdiť asi 15 sekúnd. Neprikladajte sušič bližšie ani dobu fénovania zbytočne nepredlžujte – hrozí poškodenie telefónu!

Po zahriatí je rozbité sklo pripravené na odstránenie. Podoberte roh krytu nechtom a vsuňte pod sklo kartu (postačí akákoľvek plastová). Postupujte pomaly po obvode a kartu nasúvajte pod sklo. Zabránite tak oi. tomu, aby sa ochranný obal rozpadol – kúsky prilepeného skla by ste z jemnej obrazovky dostávali zle.

Príprava telefónu

Skontrolujte, či ste kúpili sklo určené presne pre váš typ telefónu – napr. temperované sklá pre Huawei P20 Lite a Huawei P20 si sú veľmi podobné, v detailoch sa ale líšia. Ochranný obal musí na displej presne sedieť, najmä okolo prednej kamery a otvoru pre mikrofón.

Súčasťou balenia s ochranným sklom bývajú štandardne dva balíčky s mikroutierkami. Jedna je napustená čističom (izopropylalkoholom), druhá je suchá (určená pre vyleštenie displeja).

Obrazovku smartphonu dôkladne vyčistite čistiacou handričkou a počkajte, než uschne, popr. ju vysušte sušiacou handričkou. Displeja sa už nedotýkajte; zanechali by ste na ňom mastné odtlačky, tvrdené sklo by zle držalo (mohlo by sa napr. pri náraze odlepiť) a tvorili by sa pod ním bubliny. Dajte si tiež pozor, aby na obrazovke nezostali po vyčistení čiastočky prachu či iné nečistoty.

Nalepenie nového skla

Odlepte z vnútornej strany temperovaného skla ochrannú fóliu a pomaly ho pokladajte na displej. Začnite od horného okraja smartphonu a dávajte pozor, aby sklo bolo presne zarovnané s mikrofónom slúchadla.

Zároveň dajte pozor, aby bolo sklo vždy zarovnané s bokmi mobilu (nesmie nikde presahovať) a aby pod tvrdeným povrchom nevznikali bubliny vzduchu. Ak sa tak stane, sklo zložte a displej znovu vyčistite – príčinou vzduchových bublín sú spravidla kúsky prachu alebo iných nečistôt.

Po prilepení sklo tlakom vyhlaďte pomocou látkovej alebo papierovej vreckovky. Trvá asi 24 hodín, než sa adhezívne lepidlo vytvrdí a obal dokonale priľne, mobil je možné ale používať ihneď.

 

Sklo na Huawei P20 Lite: ako ho vymeniť?

Tvrdené ochranné sklo pre Huawei P20 Lite nájdete tu.

Huawei P20: výmena skla

Tu nájdete tvrdené ochranné sklo pre Huawei P20.

Ochranné sklo Huawei P9

V prípade Huawei P9 postupujte rovnako ako vo videách vyššie. Temperované sklo pre Huawei P9 si môžete objednať tu.

Displej samozrejme môžete nechať vymeniť aj u nás, keďže takáto výmena môže byť pre bežného človeka omnoho ťažšia, priam až nemožná bez špeciálnych technológií a praxe.


Zaujal vás článok? Pomôžte ostatným a zdieľajte ho na sociálnych sieťach!