Ako vymeniť ochranné sklo na mobiloch Samsung A70, A50, Galaxy A40 a Samsung S7 a S7 Edge

samsung-vymena-skla

Prasklo vám ochranné sklo na displeji? Výborne. Potom absorbovalo náraz, ochránilo displej a splnilo svoj účel podobne ako napríklad helma, ale je na čase ho vymeniť za nové. Poškodené sklo by druhýkrát váš Samsung neochránilo a mohol by to odniesť displej, ktorého výmena je oveľa zložitejšia a hlavne drahšia.

 

Ako odstrániť ochranné sklo

Pokiaľ meníte rozbité sklo za nové, musíte sa najprv zbaviť toho starého. Než sa vrhnete na samotné odstraňovanie, pripravte si fén, starú kreditnú či vernostnú kartu, pevné nechty, špáradlo alebo čokoľvek, čo je dostatočne tenké a pevné na to, aby sa tým dalo ochranné sklo odlepiť. Ale pozor. Nesmie to byť veľmi tvrdé ani ostré, aby nedošlo k poškriabaniu displeja. Skrutkovač ani škrabka na omietku nie je tým najvhodnejším nástrojom.

 

Ochranné sklo je prilepené špeciálnym lepidlom, ktoré sa uvoľní po zahriatí. Namierte fén na displej a zo vzdialenosti asi 30 centimetrov ho približne 15 sekúnd zahrievajte. Uvedenú dobu ani vzdialenosť neprekračujte, mohli by ste telefón poškodiť.

 

Potom nadvihnite nechtom roh ochranného skla. Ak máte príliš krátke alebo lámavé nechty, použite namiesto nich špáradlo, ale opatrne, aby ste si nepoškriabali displej. Po nadvihnutí okraja, vsuňte medzi displej a ochranné sklo kartu. S jej pomocou ho pomaly odlepujte. Postupujte od krajov k stredu. Karta zabráni fragmentácii skla a zdĺhavého odstraňovania drobných úlomkov.

 

Na čo myslieť pri nákupe nového skla

Ochranné sklo nie je vlastne sklo, ale tvrdený plast, ktorý chráni citlivý dotykový displej pred rozbitím a tiež proti poškriabaniu. Na prvý pohľad vyzerajú všetky sklá podobne, ale líšia sa tvarovaním, hrúbkou a stupňom ochrany.

 

Model mobilného telefónu

Pri nákupe ochranného skla sa riaďte nielen podľa značky, ale tiež podľa modelu, aký máte. Modely jednej značky nemajú úplne totožné tvarovanie a umiestnenie jednotlivých prvkov. Napríklad ochranné sklo na Samsung Galaxy a40 nesedí na Samsung Galaxy s7.

gsm samsung galaxy vymena skla

Tvrdosť

Sklá sa líšia aj stupňom tvrdosti. Bežne sa používa stupnica tvrdosti grafitu. Najvyšší stupeň je 9H.

 

Hrúbka

Všeobecne platí, že čím je hrúbka vyššia, tým je sklo na mobile viditeľnejšie a zväčšuje rozmery mobilu, ale zároveň zvyšuje ochranu. K bežnej ochrane sa používajú 0,3mm ochranné sklá. Tenšie modely ochránia displej len pred škrabancami.

 

Oleofóbna vrstva

Užitočnou vychytávkou je u skla oleofóbny povlak, ktorý odpudzuje mastnotu. Na displeji nezostávajú odtlačky prstov, a navyše je odolnejší voči nečistotám a mastnote. Ak sa displej predsa len zašpiní, ľahko sa čistí.

 

Ako nalepiť nové ochranné sklo

Pred nalepením nového skla si skontrolujte, či máte správny model. Ochranné sklo na Samsung A50 vyzerá podobne ako sklo na Samsung A70 alebo na Samsung S7 Edge, ale líši sa v detailoch. Pred nalepením sklo priložte na displej a skontrolujte, či sedí vo všetkých kritických bodoch.

 

Postup nalepenia temperovaného skla je u všetkých mobilov Samsung rovnaký.

Dôkladne očistite displej priloženým vlhkým obrúskom.

Potom ho vysušte suchou handričkou.

Uistite sa, že na displeji nie sú žiadne nečistoty ani prachové častice, ktoré by zabránili dokonalému priľnutiu skla na displej. Ak nejaké objavíte, odstráňte ich.

Potom odlepte fóliu z ochranného skla.

Sklo pomaly prikladajte na displej. Začnite pri hornom okraji. A postupne ho vyrovnávajte tak, aby jeho hrany boli rovnobežné s vertikálnym aj horizontálnym okrajom mobilu.

Po položení skla na displej ho vyhlaďte handričkou alebo mäkkou látkou. Zbavíte sa tak najväčších bublín.

Ak sa vám nalepenie skla na prvýkrát nepodarí, opatrne ho odlepte, displej očistite a skúste to znova. Lepidlo nadobro stvrdne až po 24 hodinách.

 

Ak máte pocit, že by sa článok mohol hodiť tiež vašim priateľom a známym, podeľte sa o neho a zdieľajte ho.