Ako vybrať ochranné sklo alebo fóliu na mobil

  Ako vybrať ochranné sklo alebo fóliu na mobil

Ako vybrať ochranné sklo alebo fóliu na mobil: Tento praktický sprievodca vám pomôže

Ochrana displeja je veľmi dôležitá, no aj napriek tomu ju mnoho ľudí podceňuje. Dôvodom môže byť lenivosť, nezáujem alebo strach z výberu. Je lepšie tvrdené sklo alebo ochranná fólia? Aké sú ich hlavné výhody a nevýhody? Poradíme vám, ako si vybrať ochranné sklo alebo fóliu pre váš mobilný telefón. 

Pár tipov na úvod

V prvom rade musíte poznať model svojho mobilného telefónu. Ten nájdete na krabici zariadenia, prípadne priamo v nastaveniach, v časti „Informácie o telefóne“. Taktiež by ste mali zvážiť, akú silnú ochranu displeja potrebujete. Padá vám mobil často z rúk? V takom prípade vsaďte na tvrdené ochranné sklo namiesto fólie.

Tvrdené sklo alebo ochranná fólia?

Táto otázka je pri výbere ochrany displeja najčastejšia. Tvrdené ochranné sklo je lepšou voľbou pre väčšinu používateľov kvôli vyššej odolnosti proti poškriabaniu a nárazom. Poskytuje tiež lepšiu ochranu displeja v prípade pádu. Na druhej strane, ochranná fólia je tenšia a flexibilnejšia, avšak ponúka nižší stupeň ochrany.

Ochranná fólia býva síce lacnejšia, avšak v tomto prípade by ste nemali pozerať len na cenu. Taká výmena rozbitého displeja by vás vyšla oveľa drahšie, preto by ste mali radšej investovať do skutočne spoľahlivej ochrany. Menšou nevýhodou ochrannej fólie oproti tvrdenému sklu je aj jej náročnejšia aplikácia. Pri nalepovaní môže vzniknúť viac vzduchových bubliniek. 

Ako si vybrať ochranné sklo na mobil

Tvrdené sklo na mobil má viac výhod ako ochranná fólia, preto odporúčame práve tento výber. Ako si ale vybrať ten správny typ? Existuje totiž viacero druhov ochranných skiel: 

  • 2D/2,5D ochranné sklá – Ide o základné a rovné tvrdené sklo bez zaoblenia. Preto nepokrýva celú časť obrazovky. Je vhodné najmä pri kombinácii s odolnými ochrannými obalmi, ktoré presahujú cez okraj telefónu a mohli by celotelové sklo vytlačiť. 
  • 5D/6D ochranné sklá – Najpoužívanejšie ochranné sklá na mobil. Sú mierne zaoblené a pokrývajú celý displej. Zväčša majú farebný rám, aby lepšie ladili s telefónom a neboli na prvý pohľad viditeľné. Zabezpečujú lepšiu ochranu displeja ako bežné 2,5D sklá. 
  • 9D ochranné sklá – Najmodernejší typ ochranného skla, ktoré dokonale priľne k celej časti displeja. Taktiež poskytuje výbornú ochranu. 

Ďalšie dôležité faktory

Typ ochranného skla nie je to jediné, na čo by ste mali prihliadať. Medzi dôležité faktory pri výbere ochranného skla na mobil patria aj tieto aspekty:

  • Hrúbka – Na trhu sa najčastejšie používa hrúbka od 0,2 do 0,4 mm. Zlatou strednou cestou je hrúbka 0,33 mm, ktorá poskytuje spoľahlivú ochranu, ale zároveň neovplyvňuje dotyk a nie je na displeji veľmi viditeľná.
  • Tvrdosť – Tvrdosť ochranného skla vplýva na jeho odolnosť proti škrabancom a rozbitiu. Odporúčame tvrdosť 9H.
  • Oleofóbna vrstva – Táto ochranná vrstva chráni displej pred odtlačkami, mastnotou, nečistotami a prachom. Používanie telefónu je vďaka tomu oveľa príjemnejšie. 
  • Citlivosť na dotyk – Niektoré hrubšie sklá môžu ovplyvňovať citlivosť displeja, preto si vyberte také ochranné sklo, ktoré deklaruje, že nemá vplyv na túto citlivosť. 

V prípade akýchkoľvek otázok ohľadom výberu tvrdeného skla nás neváhajte kontaktovať. Radi vám poradíme, aký typ ochranného skla bude najlepší pre vaše zariadenie. Nezabúdajte ale ani na ochranu samotného telefónu, na čo vám skvele poslúži obal na mobil. Práve kombináciou ochranného skla a puzdra dosiahnete tú najlepšiu a najspoľahlivejšiu ochranu.